Parabénekről őszintén

2019.12.02 13:16

      Mik is azok a parabének?
A parabének számos helyen alkalmazott konzerváló szerek, a legtöbb kozmetikumban, de élelmiszerekben és egyéb termékekben is előfordulhat. Alkalmazásuk a baktericid, és fungicid hatásuk miatt terjedt el. Tartósítási célra szintetikus úton állítják el, bár számos növényben is megtallható egyfajta fitösztrogénként; szójában, lenben, ceresznyében, áfonyában, babban, sárgarépában, uborkában. 
Érdekesség képpen elmondható, hogy ezekben a növényekben sokszo magasabb a parabén tartalom, mint azokban a kozmetikumokban, amelyekben mesterséges változataikat konzerválószerként magtalálhatjuk.

    A parabéneket az 1920-as évektől széles körben használjuk fel tartósítószerként a kozmetikumokban. ( hajápolási cikkek, borotválkozószerek, tusfürdők, samponok, testápolók, élelémiszerek, zsírokban, olajokban, cipőkrémekben, ragasztókban.

      A parabének előnyei: 
A mikroorgazmusoko különleges széles spektruma ellen hatékonyak.
Nagyrészt nem irrítáló hatásuak más konzerválószerekhez képest is viszonylag ritka 
az érzékenység és az allergiás reakció velük szemben.

EU - szabályozás a rendelet a butil és probil-parabén három évnél fiatalabb gyermekek pelenkával fedett bőrfelületén való alkalmazásra szánt, leöblítésre nem kerülő termékekben való használatát betiltotta.

A parabének fitoösztrogének, ám sokfajta fitoösztrogén van. többek között természetes növényi kivonatok formájában, mint anti - aging hatóanyagot előszeretettel alkalmazunk a kozmetikában.

     

A parabének hátrányai:
Egyes vélemények szerint rákkeltő hatású, azonban gondoljunk bele, hogy a szokásos konzerválószer alkalmazási koncentrációjának mintegy huszonötezerszerese esetében mutatható ki.

Bár a parabénekkel kapcsolatos kutatások több évtizede folynak, nincs egyértelmű adat sem azok teljes veszélytelenségére, sem azok rákkeltő sajátosságára vonatkozóan. Megnyugtató, hogy egy-egy termékben belül a megengedett használható parabének maximális alkalmazási koncentrációja szigórúan szabályozott, de az ember nem eygféle terméket használ, így az a különféle termékekből a  hatás összeadódhat. Azonban ma már számtalan helyettesítő anyag van ma már a kozmetikai termékekben a konzerválásra. Pl. UHT Ultra High Temperature / hőkezelési módszer.

Parabén vagy no parabén?

Több évtizedes kutatások folynak a parabének vélt és valós hatásáról, azonban egyértelműen nem bizonyított a hatásuk. Más egyéb konzerváószerek /  tartósítószerek is okozhatnak nem kívánt hatásokat. Ma már a kozmetikai ipar igyekszik a növényi alapú tartóstószereket alkalmazni a kozmetikai készítmények tartósítására.

Nyílván ez az összeállítás nem akadémiai állásfoglalás, hanem tájékoztató jellegű! Cikkemet Halmos Judit vegyészmérnök tanulmányának felhasználásával készítettem.

Simon Éva
kozmetikus
+36 20 43 33 147

 

 


 

 

Vissza

Elérhetőség

Simon Éva holisztikus kozmetikus
Budapest, 1118
Dayka Gábor u. 3.



+36 20 43 33 147

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni arcbőröd ápolásához? Szeretnél friss, hiteles információt az új kozmetikai eljárásokról?

© 2012 Minden jog fenntartva

Simon Éva holisztikus kozmetikus