#Glutén káros hatása

2020.02.22 17:52

#glutén káros hatása az arcbőrre Simon Éva kozmetika XI.kerület  

 

Gluténterhelés

Ma már a glutént az élelmiszeripar szándékosan hozzáadja egyes termékekhez, mert növeli az éhségérzetet, így az ember többet fogyaszt. Érdemes megnézni, hogy az élelmiszer mit tartalmaz. Felvágottak, virsli, pudingok, tejtermékek, ételízesítők, leveskockák, fagyasztott zöldségek………stb.

 

Az 1920-as években, az amerikai  kormány megállapította, hogy a fehér liszttel etetett állatok súlyos neurológiai betegséget kaptak és meghaltak. A búza, a rozs, és az árpa magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt. Ahelyett, hogy  betiltották volna, a legtöbb fehér lisztes terméket innentől „dúsítják vassal és néhány vitaminnal, hogy orvosolják a problémát.

Mit okoz a glutén?

A glutén növeli a ghrelin mennyiséget az emésztőcsatornában, valamint megzavarja a leptin termelődést is. A leptin mondja meg az agynak, hogy a gyomor tele van, és ideje zsírt bontani. A leptin normalizálja a gerincvelő fájdalomérzetét is.

Ez a hormon felelős a koplalás elkerüléséért, amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelés visszaesik. Minél kevesebb a leptin, annál nagyobb az étvágy. A szervezet így igyekszik visszaállítani az „egészséges”  zsírraktárakat. A leptin hiány bizonyos mechanizmusok által csökkenti a test energiafelhasználását.

                                                                                                                                                                                                                     A gluténérzékenység gyulladást is okoz, ami károsítja a test szöveteiben létrejövő autoimmun választ, amelynek eredményeképp az immunrendszer végül a szervezet saját sejtjeit támadja meg. Ez leghamarabb a bőrünkön látszik: fokozott szarusodás, érdes bőr, fokozott faggyútermelés vagy akár rendellenes pigmentáció formájában jelentkezik.

A fehérje mennyisége emelkedik válaszul a gyulladásra, a koleszterinszint nő, és kalcium kezd lerakódni az artériák falán, a vérnyomás pedig ezek hatására emelkedik.

A University of California kutatói gluténérzékeny embereket 10 napra glutén, cukor és tej mentes diétára fogtak. A diéta eredményeként vérnyomásuk csökkent a vér inzulin szintjével együtt, a vérben lévő jó koleszterin értéke emelkedett, a rossz koleszterinszint csökkent. Mindössze 10 nap alatt!

Ehhez a hivatalos cikkhez házzáteszem saját tapasztalataimat is. Amikor kiderült, hogy mi okozza a gyomor fájdalmaimat, és utána jártam, hogy glutén és laktóz érzékeny vagyok diétába kezdtem. 3 hónap után kontroll vérvétel alapján egyértelművé vált,hogy csökkent a koleszterin szintem, javult a vérképem, sokkal jobb lett a közérzétem, sokkal jobb lett a fizikai állóképességem, már nem vagyok olyan fáradékony! A szemem alatti mély sötét karikák sokkal lágyabbak lettek, ami természetes jótékony mellékhatása a diétámnak, hiszen ez a máj-vese területe az "arctérképen". 

Amikor bejelentkezik hozzám valaki első konzultációra és arckezelésre, akkor tapasztalom a szemmel látható jeleit a táplálkozás bőrre gyakorolt hatásának. Sokszor pattanások, kiütések, bőrpír, aknék amelyek arra utalnak, hogy a szervezet "tiltakozik" a számára helytelen táplálkozás ellen. Erre oda kell figyelni. Amikor megbeszéljük, hogy mi a teendő és vendégem betartja a diétát, akkor a bőrkép is kitisztul, és más esetleges mellékhatások tünetei is megszünnek.

Javaslom  neked is kedves olvasó, hogy járj utána ha táplálkozás során rendellenésseget észlelsz, nem érzed jól magad, túl fáradékony vagy. Érdemes foglalkoznod azzal, hogy számodra mi a helyes táplálkozás!

Simon Éva kozmetikus
+36 20 43 33 147

Forrás anyagok;

www.celiac.com/Lawrence Wilson, MD sl: The center for Development, 2011.

www.digestive.nddk.nih.gov./ddiseases/pubs/celiac

Vissza

Elérhetőség

Simon Éva holisztikus kozmetikus
Budapest, 1118
Dayka Gábor u. 3.+36 20 43 33 147

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni arcbőröd ápolásához? Szeretnél friss, hiteles információt az új kozmetikai eljárásokról?

© 2012 Minden jog fenntartva

Simon Éva holisztikus kozmetikus